FC Brabantia
Wij promoten het toerfietsen in de ruimste zin van het woord.
 

OVER ONS

F.C. Brabantia mag met recht een gouden toerfietsclub worden genoemd.
Sinds 1966 heeft ze haar wortels stevig verankerd in het West-Brabantse landschap.

Een club samengesteld uit hondstrouwe leden steunend op vier rotsvaste pijlers.

          -          Veiligheid.
          -          Sportiviteit.
          -          Gezelligheid.
          -          Behulpzaamheid.

Het aspect veiligheid staat hier niet voor niets bovenaan.
Het dragen van een fietshelm is te allen tijde verplicht, en er wordt altijd gevolg gegeven aan de ter plaatse geldende verkeersregels.

Wekelijks worden er ritten afgewerkt die grofweg liggen tussen de 60 en 130 km, waarbij de ritten op de zaterdagen meestal wat langer zijn dan die op zondag.
De ritten worden met zorg gekozen, om de deelnemers een zo gevarieerd mogelijk programma voor te schotelen.
F.C. Brabantia neemt het selecteren van de tochten zelfs zo serieus, dat er een speciale tochtencommissie voor is samengesteld. Op deze manier wordt er nooit zomaar op de bonnefooi rondgereden, en kan men verzekerd zijn van een goed voorbereide, veilige en aantrekkelijke tocht.
Er wordt gereden in 2 groepen, een A- en een B-groep, waarbij de afstand van de A-groep over het algemeen iets langer is en de gemiddelde snelheid wat hoger dan bij de B-groep.

De gemiddelde snelheden liggen, afhankelijk van de groep, doorgaans tussen de 25 en 28 km p/uur. 

In de wintermaanden wordt de racefiets tijdelijk ingeruild voor mountainbike of veldritfiets, en wordt er druk gewerkt aan het voorbereiden van onze “Giel Lambregts veldtoertocht” welke inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in onze regio en ver daarbuiten.

Alle ritten van Brabantia kennen halverwege een koffiepauze, waarbij sportiviteit en gezelligheid samensmelten tot een aangenaam samenzijn waar menig lachsalvo valt waar te nemen.

En onze laatste pijler is zeker niet de minste. “Samen uit, samen thuis” is bij Brabantia niet zomaar een loze kreet, maar een glasharde wet.
Bij mechanische pech, blessure of ziekte wordt nooit iemand aan zijn lot overgelaten.De getroffen persoon kan er zeker van zijn, dat hij hoe dan ook de finishlijn haalt.

F.C. Brabantia is echt niet de beste omdat we de oudste zijn. Maar we zijn wel de oudste omdat we de beste zijn!!

Onze vereniging is opgericht op 4 november 1966 en staat ingeschreven bij zowel de KvK van Breda als zoals hierboven vermeld bij de NTFU onder nummer 10002.

Onze vereniging kent momenteel 2 ereleden. C. Moerkens en M. Embregts.